2015. augusztus 23., vasárnap

Ópusztaszeri Történeti Emlékpark

"Eleink nyomdokain" projektünk az iskolában indult, ahol a gyerekek minden héten egy nap őseink történelmének, szokásainak, hagyományainak, mesterségeinek megismerésével foglalkoztak: mondákat, történeteket dolgoztunk fel, tudományos kisfilmeket vetítettünk, egyszerű tárgyakat készítettünk. A téma összegzéseként egynapos látogatást terveztünk az Ópusztaszeri emlékparkba, amely különleges adottságainak köszönhetően kiváló terepet nyújt rendhagyó tanórák megtartására, a kulcskompetenciák együttes fejlesztésére is. Az iskolai oktató-nevelő munka során a tanórai keretbe néha nehezen fért bele a szemléltetés, a tapasztalati- és a játszva tanulás lehetősége. Az Emlékpark programjaival mindezekre kiváló lehetőség nyílt. Fontosnak tartottuk, hogy az átadott tudás gondolatébresztő érzést, élményt adjon a gyerekeknek. Ezáltal maradandóbbak lettek az elméleti ismeretek. Nem utolsó sorban a szabadidős tevékenységek, játékok még jobban összekovácsolták az osztályközösséget.

2015. augusztus 15-én került sor az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark meglátogatására. Elsőként a Feszty körkép tekintettük meg, amely a magyarok bevonulását ábrázolja. Ezután a Rotunda kiállításait jártuk körbe. A Reneszánsz Panoptikum különös hatást gyakorolt a gyermeklelkekre.
A lovasbemutató után az ősmagyar jelképeket árusító standokon való keresgélés feledhetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek.
Végül, de nem utolsó sorban az autentikus helyszíneken - a jurtákban - való bemutatók és tárgyak kiegészítették az iskolában tanultakat. A gyerekek kipróbálhatták őseink gyerekeinek játékait.
Erre a tevékenységre pályáztunk sikeresen a BGA-nál, segítségükkel feledhetetlen élményhez juttatták diákjainkat, ezért köszönetünket fejezzük ki.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.