2014. május 19., hétfő

Kék bolygó - avagy mesél a víz



Másképpen tanul 26 gyerek: meghallgatják a víz meséjét. Projektünk egyik fő célja volt, hogy elősegítse a gyermekek környezettudatos magatartásának és egészséges életvitelének kialakulását. Másik fő célja a közösségépítés, olyan tevékenységek keretében, amelyek fejlesztik a pozitív attitűd és személyiségvonásokat, erősítik az együttműködést a kompromisszumkészséget, a felelősségtudatot pozitívan formálják, aktív, cselekvő részvételre késztetnek és élményforrást jelentenek a résztvevőknek.


A tevékenységek alatt tapasztalatot gyűjtöttek a közvetlen és tágabb természeti – emberi - tárgyi környezetük viszonyairól. Ezáltal olyan szokásokat, viselkedési formákat sajátítottak el, amelyek szükségesek a természetes és az ember által (Székelyudvarhely és vidékén) létrehozott, környezettel való harmonikus kapcsolat, a környezeti problémák iránti érzékenység, a környezettudatos életvitel kialakulásához. A közösség építésre tudatosan választottuk a Földi élet számára létfontosságú tiszta iható Vízzel kapcsolatos tanításokat, kísérleteket. A tiszta élő víz és az életre ártalmas víz fogalmával  kapcsolatos tudás átadások, kísérletek és tevékenységek, a csoporton belül és a munka csoportok közötti jó közreműködést, koordinációt igénylik. A projekt segítette a közösségen belüli pozitív attitűd és személyiség vonások kibontakozását, a kommunikációt, az erős közösségé kovácsolódást, az erőszak kiküszöbölését.


A négy nap alatt a gyermekek gyakorlati tapasztalatot szereznének a környezet megóvására a szabadban tölthető idő változatosságára, felfedezve, hogy igazából a szabadidős tevékenységeknek rengeteg formáját lehet tartalmasan, ésszerűen a szabadban eltölteni.
Változatos tevékenységekben volt részük:
- tereptevékenység (a tájékozódást és az egymást megsegítő gyakorlattal egybekötött csoportos vetélkedő) 
- a patak vízi növényeinek, állatainak megfigyelése, a víz körforgása – kísérletek szakirányító 
- gyalogtúra a közelben: rét, levegő, vízpart, erdő megismerése
- víztisztítási kísérletek végzése
- kísérlet vízerózióra – terepasztal építése
- csapatverseny – szemétgyűjtés
- élménybeszámolók 
Projektünk fő támogatója Székelyudvarhely város Önkormányzata.





 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.