2016. december 29., csütörtök

Hagyományőrzés kézműves tevékenységek segítségével

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt -hez benyújtott nyertes pályázatunk célja, hogy iskolánk elemi tagozatos diákjai számára szakköri formában népi kismesterségeket tanítsunk. A népi kismesterségek olyan technikákat nyújtanak, melyekkel a különböző természetes anyagok kevés eszköz segítségével, egyszerűen, könnyen megmunkálhatóak. Ez az egyszerűség teszi lehetővé azt is, hogy a gyerekek könnyen elsajátíthassák a kézműves mesterségek fortélyait, és örömüket leljék benne.Még teljesebb az érzés, ha a dalocska, versike kapcsolódik a készülő tárgyhoz, vagy akár a megmunkált anyaghoz. Kézimunkázás közben nagyon jó hangulatban lehet énekelni, mondókázni, mesélni. Ezen pályázatunk segítségével lehetőséget biztosítottunk 100 elemi tagozatos kisdiák számára, hogy belekóstolhassanak különböző népi kismesterségekbe.
A 3 hónap alatt 7 alkalommal vettek részt kézműves tevékenységeken 25 fős csoportbontásban: 2 alkalom nemezelés. 2 alkalom gyöngyfűzés, 2 alkalom bútorfestés és 1 alkalom karácsonyfadísz készítés szalvétatechnikával.


 
Szeptember - októberben diákjaink 10 alkalommal / alkalmanként 25 tanuló / vettek részt 2-2 órás szakköri tevékenységeken. Elsőként a nemezelést próbálták ki. Két alkalom alatt nemezgolyókat készítettek, amelyeket a következő gyöngyfűzéses foglalkozásokon felhasználtak, nyakláncok, karkötők készültek belőlük. Novemberben folytatódtak a tevékenységek /összesen 9 alkalom/ gyöngyfűzéssel. Miután a nemezgolyókat felhasználták, gyöngyfákat készítettek. Ezután a bútorfestés következett. Miután papíron tanulmányozták a népi mintákat azután az alapoktól kezdve (a fadarab előkészítése csiszolással, majd alapozás-szárítás után a díszítő festés, árnyékolás, majd olajos lekezelés) a bútorfestés minden fázisát megtanulták. Így készültek el a kis hűtőmágnesek. Végül az utolsó alkalommal szalvétatechnikával díszített gömböket készítettek.














A foglalkozások alatt készült képek megtekinthetők ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.