2016. november 4., péntek

Szimpózium - beszámoló


Telt ház előtt zajlott a IV. Regionális Szimpózium, amelynek témája a Projektoktatás: Környezettudatos nevelés óvodában és iskolában volt.
Különleges és szerencsés helyzet volt pont a Magyar Tudomány Napján megnyitni rendezvényünket, és bár az időpont nem volt tervezett, csupán a véletlen folytán alakult úgy, hogy ezen a neves napon szervezhettük a szimpóziumot, bízunk abban, hogy szakmailag többletet jelentett mindannyiunknak a sok érdekes és színvonalas előadás.
Egy indián törzsfőnök szavait idézve: „Nem a Föld tartozik az emberhez, hanem az ember a Földhöz. Minden, mindennel összefügg, mint a vér, amely egyesíti a családot. Minden mindennel összefügg. Ami a Föld sorsa, az a fiainak is a sorsa…” úgy gondoljuk , hogy a mi és a gyermekeink sorsáért teszünk, ha a környezetünkért teszünk. Az iskolai környezeti nevelésnek nem az a célja, hogy hosszasan taglalja, miként zsákmányoljuk ki a Földünket, miként tesszük tönkre a természetet és a környezetet hanem, hogy felismerjük mind felelősek vagyunk érte, mert a Föld mindannyiunk számára az otthon. Ahogy az anya példaképe otthon gyermekének, úgy az iskola, a pedagógusok is példaképei kell legyenek tanítványaiknak, ezért el kell hinnünk és hitelesen tovább kell adnunk, hogy mindannyian tehetünk és tennünk kell a Föld megmentéséért. A gyerekek ösztönösen tisztelik a természetet és rácsodálkoznak sokszínű élővilágára. Segítsünk nekik abban, hogy megmaradjon bennük ez az eredendő képesség és felnőtté válva is képesek legyenek harmóniában élni a természettel!
Látszik, hogy a tanítók és óvónők komolyan foglalkoznak munkájuk során a témával, mert ebben az évben is sok hasznos munkát küldtek a szimpóziumra, szám szerint 48 pedagógus nevezett be Erdély különböző településeiről. Ezeket a munkákat idén is kiadtuk elektronikus formában, amelyet minden benevező kézbe kapott.
Az idén is teret adtunk a gyerekmunkáknak, Kreatív újrahasznosítás címmel versenyt hirdettünk, és nagy örömünkre szolgált, hogy nagyon sok óvónő/tanítónő küldte el csoportja vagy kisdiákjai munkáját.
Rendezvényünk  fő támogatója  Székelyudvarhely város önkormányzata.
További támogatóink: 
Ezúton is köszönjük támogatásukat!

További képek megtekinthetők ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.