2016. március 22., kedd

Húsvétváró


Nagyhéten járunk, hamarosan itt van húsvét. Mit is jelent számunkra ez a szó? Ezt beszéltük, rajzoltuk, játszottuk el 25 előkészítő osztályos kisgyerekkel.
Iskolánkban az év során nagy hangsúlyt fektetünk a néphagyomány ápolására, az ünnepre való ráhangolódásra, érzelmi feltöltődésre és az ünnepvárásra.A húsvéti ünnepkörhöz tartozó jeles napok, néphagyományok hű felelevenítése és elmélyítése „beszélgető körben” közös, meghitt beszélgetéssel valósult meg. A közös beszélgetések, valamint énekelgetések során tovább erősödött bennük az együvé tartozás. Ezáltal egymással elfogadóbbak, toleránsabbak, empatikusabbak lettek. Szívesen osztották meg társaikkal családi szokásaikat, hagyományaikat, ezáltal fejlődött verbális kifejezőkészségük és egyre jobban alkalmazzák a metakommunikációs jelzéseket is. A foglalkozáson felkeltette érdeklődésüket a különböző anyagokkal, eszközökkel való ismerkedés és tevékenykedés. Fokozódott aktivitásuk, önállóságuk, fejlődött feladattudatuk. Kialakult az igényük a minél objektívebb értékelésre, nyitottak és képesek lettek az adott tevékenység elvégzéséhez szükséges fegyelemre. Nem csak egyéni teljesítményeikre nagyon büszkék, örülnek társaik sikereinek is.
Tematikus projektünk témája a húsvéti ünnepekhez tartozó népszokások bemutatása, a hagyományos népi játékoktól a hagyományos húsvéti ételekig volt. Célunk a gyerekek kézügyességének, szépérzékének, igényességének fejlesztése és sikerélményhez, kellemes közösségi élményhez való juttatása volt. Projektünk arra a társadalmi igényre válaszol, amely fontosnak tartja, hogy a felnövekvő nemzedék a nyugati világ idegen szokásainak utánzása helyett újra felfedezze és gyakorolja a helyi kultúrát, szokásokat és hagyományokat, ehhez a felnőtt nemzedék példamutatására van szükség.
A tervezett időszakban húsvéttal kapcsolatos meséket, verseket tanultunk, ügyességi játékokat játszottunk, húsvéti kosarat készítettünk, rajzoltunk, festettünk...
Az iskola falain kívül is tanultunk: ellátogattunk a Kalibáskő erdei iskolába. Itt megmutathatták a gyerekek, mennyire ismerik húsvét történetét: római katonának vagy zsidónak öltözve eljátszották azt. Ezt követően nyuszikereső szabadtéri játékot szerveztünk. 
Húsvét jelképe a piros/írott tojás. Egyszerű mintákkal, jelentésükkel ismerkedtek, majd kipróbálták  a hagyományos tojásírást kesicével és méhviasszal. A kezdeti bátortalanságok után szép kis minták születtek. Megbeszélték, milyen tojásfestő technikákat ismernek, majd pirosra festették a megírt tojásokat.
Ragyogó szemmel mutogatták remekműveiket a végén.
Úgy éreztük, megtettünk egy lépést annak érdekében, hogy ez a szép hagyomány gyerekeink által tovább élhessen.
Projektünk fő támogatója a Communitas Alapítvány. Köszönet érte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.