2018. január 5., péntek

Kézműves tevékenységek a BGA Zrt támogatásával


A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez benyújtott nyertes pályázatunk célja, hogy iskolánk elemi tagozatos diákjai számára szakköri formában népi kismesterségeket tanítsunk.Ezek olyan technikákat nyújtanak, melyekkel a különböző természetes anyagok kevés eszköz segítségével, egyszerűen, könnyen megmunkálhatóak. Ez az egyszerűség teszi lehetővé azt is, hogy a gyerekek könnyen elsajátíthassák a kézműves mesterségek fortélyait, és
örömüket leljék benne.Még teljesebb az érzés, ha a dalocska, versike kapcsolódik a készülő tárgyhoz, vagy akár a megmunkált anyaghoz.
Kézimunkázás közben nagyon jó hangulatban lehet énekelni, mondókázni, mesélni. Ezen pályázatunk segítségével lehetőséget biztosítottunk 130 elemi tagozatos kisdiák számára, hogy belekóstolhassanak különböző népi kismesterségekbe. A 3 hónap alatt 4/5 alkalommal vettek részt kézműves tevékenységeken 26 fős csoportbontásban: 2 alkalom bútorfestés, 1 alkalom adventi koszorú/asztaldísz készítése, 2 alkalom karácsonyfadísz készítés szalvétatechnikával/cserépfestés. Szeptember - októberben diákjaink 7 alkalommal / alkalmanként 26 tanuló / vettek részt 2-2 órás szakköri tevékenységeken. Elsőként a bútorfestést próbálták ki. A bútorfestés sok türelmet és kitartást igényelt a gyerekektől. Megismerkedtek a kézműves tevékenységhez szükséges speciális eszközökkel, anyagokkal: pl. csiszolóvászon, alapozó/kontúrfesték, lenolaj. Miután papíron tanulmányozták a népi mintákat azután az alapoktól kezdve (a fadarab előkészítése csiszolással, majd alapozás-szárítás után a díszítő festés, árnyékolás, majd olajos lekezelés) a bútorfestés minden fázisát megtanulták. Így készültek el a kis hűtőmágnesek. A munkafolyamatok/tervezés, térkitöltés, kontúrozás során fejlődött a gyerekek szem- és kézkoordinációja, finommotorikája, fantáziája, esztétikai érzéke. Novemberben folytatódtak a tevékenységek /összesen 8 alkalom/ a bútorfestéssel, majd az adventi koszorú/asztaldísz készítésével.
Végül az utolsó 2 alkalommal szalvétatechnikával díszített gömböket készítettek / cserépcsengőket festettek. Az órák jó hangulatban teltek. A gyerekek türelmesen, kitartóan dolgoztak. Megvárták, ha egy-egy társuk lemaradt és segítettek neki. Az elkészült munkadarabokat büszkén, örömmel mutogatták. A jó hangulat kedvezett az igényes munkának, fejlesztette a közösségi szellemet. A tanulók a különböző tevékenységekhez tartozó eszközöket már magabiztosan használják, egyre szebb munkadarabok kerülnek ki kezeik közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.