2017. november 4., szombat

Ének-zene és mozgás mint örömforrás azóvodában és kisiskolában




Egyesületünk és a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum az Apáczai Csere János Pedagógusok Házának partnerségével 2017. november 2.-án rendezte meg V. Regionális Szimpóziumát Ének-zene és mozgás mint örömforrás az óvodában és kisiskolában  témakörében.
Az idei témával kapcsolatban összesen 34 tanító kolléga és 31 óvónő 51 szakdolgozattal jelentkezett Erdély különböző településéről. A Szimpózium ISBN-számmal ellátott elektronikus kiadványa ezeket a tudományos munkákat tartalmazza.
A Kultúrház kisterme zsúfolásig telt az előadók és érdeklődők sokaságával. Ez a hihetetlen érdeklődés már önmagában óriási sikerélményt jelentett, s megerősített abban, hogy fontos és szükséges munkát végzünk a szimpózium megszervezésével.

Az egybegyűlteket Popa Maria-Gabriela, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum igazgatója köszöntötte, majd meghívott előadónk dr. Orosz-Pál József, a BBTE és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense nyitotta az előadások sorozatát. A megnyitó színfoltja volt a Benedek Elek Pedagógiai Líceum elemi tagozatos kórusa, akik jó hangulatot teremtette Sebestyén Klára és Dávid-Szabó Cecília tanítónők vezetésével.
Kollégáink, kolléganőink az általuk kipróbált és sikeresen működtetett zenére, énekre, táncra épülő oktatási tevékenységeiket ismertették meg velünk. Ismereteink átadása új lehetőséget nyújt rohanó világunkban, amikor egyre fontosabbá, elengedhetetlenebbé válik a változatos módszerek alkalmazása, hiszen a figyelem megszerzése, megtartása, az eredményes oktatás feltétele, hogy a gyermekek örömmel vegyenek részt benne. Közös célunk az egészséges lelkű, testű nemzedékek felnevelése, viszont ennek megvalósítása valóban ezerképpen történhet. Ezekbe a lehetőségekbe nyújtottak bepillantást az előadók. A zene, mint örömforrás elengedhetetlenül szükséges a kiegyensúlyozottsághoz: gyermekeink rohannak, akárcsak mi, s a mindennapivá váló képernyő nézegetést kompenzálni kell az olykor felrázó, máskor megnyugtató, de minden esetben a rohanásból kizökkentő zenével, énekkel, tánccal, ritmusos mozgással.
A pedagógusok munkáinak mellékleteként beérkezett gyermekalkotásokat kiállítottuk. Ezeket a rajzokat valamint  az Így pörög, így zörög  versenyünkre érkezett alkotásokat a szimpózium ideje alatt megtekinthették az érdeklődők.  
Köszönetünket szeretnénk kifejezni minden résztvevőnek, hogy lelkesedésükkel, elhivatottságukkal ilyen jó hangulatú, magas színvonalú eseménnyé varázsolták hoztak létre. Újult erővel tudunk új célokért küzdeni, hiszen láttuk, tapasztaltuk, hogy micsoda ereje van a közös munkának, mennyi újat tudunk tanulni egymástól, s ezt hasznosítani is tudjuk a gyermekek oktatása során. Köszönjük!  
Rendezvényünk fő támogatója Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.  
További támogatóink:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.